18 Mart 2020 Çarşamba

KALBİNİN SESİNİ DİNLE, ASLA VAZGEÇME


Festivalin açılışı, Türkiye’nin ilk klarnetçilerinden sayılan, Barbaros Erköse’nin hayatını anlatan, Bertan Başaran’ın yönettiği “Barbaros Erköse: Sensiz Yaşanmaz” filmi ve Barbaros Erköse’nin katılımı ile yapıldı.
Bu yıl yedincisi düzenlenen festivalde bugüne kadar bin 280 film gösterilmiş, 68 konuk ağırlanmış, 34 farklı atölye düzenlenmiş ve 13 bin 109 seyirci katılımı olmuş.

Film başlıklarını yedi nota üzerinden kategorilendiren festivalde yedi notanın yedincisi Sİ- Söylediklerini İşitmedilerse’ başlığı kullanıldı. İlk nota DO- Denedin Olmadıysa, ikinci nota RE- Reddettiler Elendiysen, üçüncü nota, Mİ- Mantığına İnanmadılarsa, dördüncü nota FA- Farkını Anlamadılarsa, beşinci nota, SOL- Sinemaya Odaklanmak Lazımsa, altıncı nota LA- Lafına Aldırmadılarsa sloganı ile açıklanmıştı.
NEDEN İKİNCİ EL?
Festival ekibi tanıtımlarında “2. El Kısa Film Festivali tam olarak ne yapıyor, neden ismi 2. El Kısa Film Festivali?” sorularını şöyle yanıtlıyor: “Biz en orijinal film festivali olduğumuzu iddia ediyoruz ve seni eleyen, dışlayan festivallerden farkımızı belli ediyoruz. Ön elemede elenmiş filmini alıyoruz, jürimize yorumlatıyor ve dev ekranda gösteriyoruz. Üstüne bir de ödül veriyoruz. Birçok festival kısa filmlere üvey evlat muamelesi yapıyor. Bizse kısa filmciler olarak kısa filmlerin çekim aşamalarını, zorluklarını, kısacası yaşadığın her şeyi biliyoruz ve senin kısa filmlerinin bizim için öz evlattan farkı yok. Onca emeğinin karşılığını da bu festivalle vermeye çalışıyoruz. Bizden devasa şeyler bekleme ama emin ol en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Bizim için 2. el demek; kenara atılmış, değeri bilinmeyen, hor görülen demektir. 2. el filmlerden 1. el festival yaptığımız için bu ismi tercih ettik.”
Festivali çok genç bir ekip gerçekleştiriyor. Yirmili, otuzlu yaşlarda olan bu genç arkadaşlarla tüm katılımcılara ‘masal gibi anlar yaşattıkları 1’inci Türk işi Fantastik Filmler Festivali Fantasturka günlerinde (2011) tanışmıştım. Fantasturka’da yaşadığımız günleri şöyle anlatmıştım:
“Masal gibi yılların masal sinemasıydı Yeşilçam cümlesiyle başlıyordu Fantastiğin Sineması belgeseli (Yönetmen Mesut Kara, 2006); ‘fantastiğin festivali’ Fantasturka da hepimize o masalı yeniden yaşattı. Ankara’da üç gün boyunca fantastik bir masal yaşadık, bu damarın en önemli temsileriyle, yaratıcılarıyla. Yılmaz Atadeniz, Çetin İnanç, Kunt Tulgar, Safa Önal, Zagor’umuz Levent Çakır ve filmleri; salonu dolduran fantastik sinemanın genç kuşak temsilcileri, seyircileri… Kazanımı bol bir festivaldi ve Türk Fantastik Sineması’na gecikmiş ya da gösterilmemiş vefa borcunu ödemeye yönelik önemli bir adımdı.”

“1. Türk işi Fantastik Filmler Festivali başlığıyla duyurulan ve 23-24-25 Eylül 2011’de Ankara’da gerçekleştirilen festivalin bir başka önemli yanı da yine tanıtımlarında yazıldığı biçimiyle ‘ülkemizde ‘fantastik sinema’ türünün sevilmesi, derinlemesine tanınması ve sinema sanatçılarımızın söz konusu dalda kısıtlı koşullar içinde ürettikleri yapıtların geçmişe göre çok daha farklı bir anlayış çerçevesinde ele alınması için meslek hayatı boyunca yoğun emekler ortaya koymuş bulunan merhum sinema yazarı/sinema tarihi araştırmacısı Metin Demirhan’ın aziz hatırasına ithaf edilmiş’ olmasıydı.”
ELEMİYORUZ, ELLEMİYORUZ
Festivalin organizasyonunu, Ankara İkinci El Film Festivali’nin genç ekibi üstlenmişti. Bu genç, başarılı, vefakâr (ve cefakâr) genç ekip ‘elemiyoruz, ellemiyoruz’ sloganıyla yola çıkarak büyük özverilerle gerçekleştirdikleri Uluslararası 2. El Film Festivali’nin 7. yılında, 20-24 Şubat 2013 tarihleri arasında da tüm katılımcılara bir masal yaşatmak için çırpındılar.
Katılımcı olduğum günlerde etrafımızda pervane olan, sınırlı olanaklarına karşın, özverili çabalarıyla 1. el festival gerçekleştiren, 7. yıllarına yeni 7 yıllar ekleyeceklerine inandığım, Kerem Akkoyunlu, Duygu Gür, A. İlker Kocatepe, Emel Akkoyunlu Beşli, Safa Altınkaya, İlkin Menet, Aslı Turan ve onlara destek veren gönüllü festival görevlisi genç arkadaşlar bir teşekkürden çok daha fazlasını hak ediyor.
AHDE VEFA
ULUSLARARASI 2. El Film Festivali, 7. yılından itibaren Türk Sineması’nın emekçilerine ve duayenlerine Ahde Vefa Ödülleri adı altında teşekkür etmeye karar verdi. Festival 7. yılında 7 isme ödül verdi. Bu yıl ödül verilen isimler ise şöyle: Adı Türkiye sınırlarını aşan yönetmen Çetin İnanç, filme çekilmiş 395 senaryosu ile Guinness Rekorlar Kitabı’na giren Safa Önal, ilk kadın sinema yazarı olarak kabul gören Sevin Okyay, Türk sinemasının anı defteri Agâh Özgüç, Türk filmlerinin unutulmaz isimleri, Selda Alkor, Salih Güney ve Sümer Tilmaç.
Festival kapsamında bu yıl, Güney Amerika gezisini hikâyeleştiren fotoğraflardan oluşan Şebnem Kitiş’in Don’t Be A Gringo sergisi ve sinema yazarı Ege Görgün tarafından oluşturulan Cumhuriyet Döneminden 40 Sinema Dergisi sergisi açıldı.
Ayrıca festival, kapsamında gerçekleştirilen imza gününe katılan Agâh Özgüç, Mesut Kara, Ege Görgün, Çetin İnanç-Pınar Öğünç, Burak Göral, Banu Bozdemir, Barbaros Şansal ve Yeşim Ceren Bozoğlu okurlarıyla buluştu, kitaplarını imzaladı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder